logo

Wat je niet zegt, ben je zelf

Ik was onlangs een dagje naar de sauna. Alleen. Ik had behoefte aan stilte. Want hier zijn met een vriendin betekent de hele dag geklets. Ook fijn maar nu kon ik op een andere manier ontspannen. Afijn, ik lag dus een beetje te weken in een kruidenbad waarin ook een jonge man en vrouw zaten. Gezien het oogcontact dat de man met mij maakte, leek hij niet samen met de vrouw. Zij zat met haar ogen dicht. De man zit duidelijk om een praatje verlegen dus zodra zij haar ogen opent, vraagt de man haar of ze zat te slapen. Ik zie een open blik, een snelle lach; wat een leuke vrouw. Ze draait zich naar hem toe; een open lichaamshouding. En boven de herrie van het bubbelen uit praten zij kort met elkaar. Ik doe mijn ogen weer dicht en geniet van de warmte.
Als ik mijn ogen weer open doe, is de jonge man weg. Naast de vrouw zit een andere jonge man; hij hoort duidelijk wel bij haar. Ik zie het aan haar blik: de vermoeidheid, het afwerende erin, haar zinnen komen met een zucht. Ik zie onbegrip in zijn ogen, hij is totaal door haar zinnen en mimiek op het verkeerde been gezet. Hij lijkt geen flauw idee te hebben waar dit vandaan komt.
En zij… zij lijkt in niets op de vrouw die er zat voor ik mijn ogen dicht deed.

En ik… ik voelde de enorme behoefte om boven de herrie van het bubbelen uit naar hen te schreeuwen: wat doen jullie hier samen… ga uit elkaar! Jullie maken elkaar ongelukkig! Tegen hem: stop er mee! Stel je open voor een andere vrouw; een die je wel gelukkig zal maken! En tegen haar: als je hem zo’n eikel vindt: waarom zit je hier dan samen in de sauna? Ga bij hem weg! Dit wordt echt nooit iets!

Natuurlijk zei ik niets: waar zou ik mij mee bemoeien, zeg. En ik zei tegen mijzelf: dit is een momentopname. En ik weet niets van hen. Misschien is hij onlangs is vreemd gegaan en heeft zij het ontdekt. En proberen ze met een dagje ‘ontspannen’ in de sauna nader tot elkaar te komen.
Aan de andere kant: misschien heb ik volledig gelijk.

Wat ik ermee wil zeggen: communicatie is alles. Ook jouw uitstraling laat zien wat je niet zegt: je gezicht, handen, bewegingen en de houding van je lichaam; ook als dat niet de bedoeling is. Hier heb ik mij gedurende lange tijd in verdiept en het heeft mij zoveel meer gebracht dan alleen maar kennis. Het was ontzettend waardevol.

Niet geheel toevallig is Karin Dols (die daar dus alles van afweet) een van de sprekers op het Office Heroes VIP-congres in (naar verwachting) maart 2017. Ben jij een ondernemende office supporter en wil jij meer weten over non-verbale communicatie? Zorg alleen daarom al dat je die dag niet mist. Ik ontmoet je er graag.

Communicatie (de; v; zelfst.naamw.) 1 manier waarop je contact hebt met anderen

Posted in