logo

Hogedrukgebied

Opruimen? Dat kan toch iedereen!” Dat is wat ik meestal als eerste hoor als ik vertel dat ik ook opruimcoach ben. Want “opruimen is toch simpel!” Ja, voor 70% van de mensen: die andere 30% heeft daar echt wel moeite mee. En de volgende zinnen komen er dan vrij rap achteraan: “en wat doe je dan? Ga jij dan voor hen opruimen? Dat wil ik ook wel!” en “en wat voor mensen zijn dat dan?”

En dan geef ik wat voorbeelden van hogedrukgebieden die de afgelopen jaren aan mij voorbij trokken.

Over het huis van die oude dame die graag haar papieren op orde wilde krijgen maar ondertussen stapels uitgeknipte ‘handige’ artikeltjes uit kranten en magazines overal in huis neerlegde. Om zelf nog eens te lezen, om aan de ik-zie-ze-zelden-neefjes/nichtjes te geven of om op te bergen waarna ze er nooit meer naar zou kijken. En over die kasten vol oude administratie die maar langzaam leger werden omdat de dame uit elk weg te gooien document (vanaf 1978) haar adres moest scheuren omdat ze bang was dat iemand anders informatie over haar uit het ‘oud papier’ zou halen.
Of over dat gezellige maar o zo complexe gezin waar ik de moeder hielp de administratie in orders in de kast op te bergen nadat deze maanden in boodschappentassen en kratten onder het bed gelegen had (tussen de reclamefolders van even zoveel maanden).

Of over die jonge vrouw die graag kleding kocht maar het overzicht in haar kledingkast inmiddels zo erg kwijt was dat ze geen idee had hoe ze die weer terug moest krijgen.

Of over dat ruime hoekhuis waar het beneden ‘gezellig rommelig’ was maar waar boven een gangetje van een halve meter loopruimte overbleef tussen alle spullen. En waarbij het afscheid nemen van spullen zo’n issue was voor de heer des huizes dat uiteindelijk het opruimen is uitgesteld ‘tot een beter moment’. Ik vermoed dat er nog geen hogedrukgebied in aantocht is…

Het zijn leuke gesprekken. Niet alleen omdat mijn gesprekspartners vaak willen horen ‘dat het bij een ander véél erger is’ maar ook omdat ik dan lekker kan vertellen over mijn passie van het organizen. Want dat ik al tig jaar als directiesecretaresse werk en inmiddels van alle markten thuis ben, dat weten ze inmiddels wel. Het nieuwe Professional Organizen is veel leuker. Tenminste; zo lijkt het want ik doe mijn werk van office supporter ook heel graag. Omdat dat overeenkomt met organizen: het brengen van rust en overzicht.
Wat dat is wat een management assistant eigenlijk doet, toch? Of ze brieven schrijft, agenda’s beheert, zorgt voor heldere werkprocessen of ervoor zorgt dat een vliegticket tijdig in de binnenzak gestopt kan worden: zij zorgt voor rust in de tent. Zodat niemand zich hoeft af te vragen of ‘dat ene’ al geregeld is. En zodat iedereen in haar omgeving tot focus komt op wat belangrijk is.

En voor mij maakt het dan niet uit of dat de ‘gezinsmanager’ is die gek wordt van alle energie die weglekt door het leven in een veel te rommelig huis of dat het de directeur is die zich dan mooi op zijn managementtaken kan focussen. Sterker nog: ik vind het geweldig dat ik dit met veel plezier – en succes – mag doen. Ik ben blij een hogedrukgebied te zijn!

hogedrukgebied (het; o; meervoud: hogedrukgebieden) 1 kondigt een (weers-) verbetering aan

Posted in